Friday, December 7, 2012

Walit stevia dan ginseng..

Salam.. lamanye x update.. nk promote bisness skit.. hehe Salam, minat nk wt bisnes x? sy ade jual minuman dr sarang burung walit cmpur dgn stevia and gingseng. kira mcm produk kesihatan juga.. jom la try.. promote2 kt family, kwn2 sekelas ke sekerja.. kalo minat nk tau details nnti kita bincng lg details :) yg tua muda pon bole.. Ni sy tunjuk dia pnye info kebaikanla dlu ea.. Jangan risau ni halal nye produk. so far, sy da try, oklah time pregnant ni, collagen pon ade utk kulit, mcm atok dia ade kencing manis pon sesuai mnum sb x de gula, just stevia. sy pon da try mmg superb.. harga mmg bersesuaian sb kita x mnum la 1 botol smpi abis, 1 botol ble tahan 1-2bulan. ikut kekerapan pengambilan :) nk details pm la yer

Wednesday, November 30, 2011

tika langit mendung... tidak semestinya hujankan turun :)

"ala nk ujan plak, abislah....." "aduh.. panas nyer ari nie..." Seringkali kita merungut atas sesuatu perkara, bimbang satu perkara... tp apa yang dilalui kita perlulah bersyukur.. bukan senang nk senag n bukan susah nk susah.. ALLAH buat sesuati pasti ada sebab.. Mungkin dia tarik satu nikmat, dan berikan satu nikmat lain tanpa kita sedari.. sungguh semua itu pnjaman, bila2 masa boleh diambil.. janganlah erlalu bangga.. bersyukurlah dgn ape yg ade.. semua org ble bersabar tp rmikah yg bersyukur??? Ape sebnarnya yg kita cri didunia ini?? kekayaan? kebahagiaan? pasangan? kepuasan? semua tu ade di diri kita.. tepuk dada tnya jiwa.. x semua yg kita mahukan itu akan dapt.. kalo dapat semua rzki org tu la kan.. kalo x dpt.. mgkn ALLAH ade rencana yg lg baik utk kita.. Semakin kita berkecimpung didalam satu perkara kita akan melihat dunia itu berbeza dr yg kebiasaan, pelbagai karenah, perangai dan macm2 la manusia nie punye perangai.. suka mengambil kesempatan, menunjuk2.. tp kdg2 terlintas juga di otak.. mcm ni ke ak nnti?? huhu.. Hrp2 AllAH permuudahkan urusan ku :) ade ketika ak rs di bawah, kadang kala diatas, kadang kala tersembam di bumi, kadangkala berasa rapuh jiwa nie, kadangkala terasa tiada semangat, kadangkala keciwa, kadangkala menagis? kenapa? mengapa? Sesungguhnya ape yg kamu lalui itu bersesuaian dgn diri kamu.. ujian itu tandanya ALLAH syg kita.. Doa kan saya dalam semua perkara.. Doa2 dari ibu bapa, family dan rakan2 lah yg membuatkan saye teguh berdiri.. Sungguh besar nikmat ALLAH :)

Friday, November 11, 2011

Rezeki ALLAH tu luas :)

Salam.. lame x update blog.. Uish btol2 sibuk dgn final year projek dan macam2 ag asgmnt dan task yg perlu disiapkan.. Hrp2 ak dapat siapkan nyer.. So kat sini nak citer sedikit pasal bisnes saya yang mula ditubuhkan pada bln Mac 2011.. Alhamdulillah ak dpt tempuh cabaran, pahit getir dan macam2lah.. bukan senang nak senang.. Di saat ujung2 nk bis belajar nie.. ak diberi offer kedai di dalam UPM sendiri di Kompleks Mahasiswa.. InsyaALLAH satu2 nya kedai bakery di situ.. moh ler singgah nnti. Rasa sgt2 bersyukur, speechless sgt bila terpilih.. smga ak dpt memulakan perniagaan nie dgn jayanyer.. skang nie, ada 2 kedai, tp lg 1 tu mmg nk pass ke MTM kolej nnti.. Nk tggu claim dlu :p X taula knp minat sgt nk berniaga nie.. nk kata skang ne untung melabung2 x de pon.. yela awal lg.. masih dlm kerugian lg org kata.. tp alhamdulillah lepas la juga byr gaji budk2 nie.. x de bdk2 nie x bka la kedai.. hehe
tu logo kedai ak.. kedai nie mostly utk makanan and minuman.. so kalo nakwat tempahan kek, roti, catering bole contact melalui TUULEEPS ENTERPRISE nyer FB yer.. hehe Antara produk yg dijual: * Cup cake * Ais krim * Cake * Pelbagai jenis roti seperti sausage bun, Curry bun, roti kacang merah n dll * Pau pon ade ayam, dgg, kacang, coklat, kaya, kelapa. * Cup Corn :) * Catering pon bole order Kami pon menawarkan sebagai supplier utk alat tulis, uniform, Homestay n byk lagi.. Wish Me Good Luck :)

Sunday, August 28, 2011

Selama hari Raya ^_^

Salam & Hye

Emm nmpknye Ramadhan da hampir melabuhkan tirai.. ase sedih skit hrp2 kita bertemu lg taun depan.. du tiga hari kebelakangan nie.. suasana nyaman jer kan.. ujan trun.. seolah2 hari yg dirahmati ALLAH. Mungkin sebab malam lailatul qadar.. Hmm alhmdulillah dapat bgn 1/3 mlm tp x dpt slalo lak.. bila pikir2 rugi plak.. xpela pape pon kita cba yg terbaik bulan ramadhan nie..

so mcm mne persiapan raye korang.. hehe mesti gempak.. disebabkan buat kuih x brp jdi :p so kitorg beli jer. senang skit.. kuih pon da murh2 skang.. sdap ker x len cter.. hehe.. persiaan raye so far alhadulillah da nk siap.. Lusa da blk kg.. Nmpknye sume sedara mare berkumpul kt sane.. Semaga Hari Raya ni kita manfaatkan sepenuhnye.. Jgn lupa bermaaf-maafan..


Saya mengucakan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Kalo ade silap dan salah Harap maafkan dan Halalkan makan minum yer.. Utk yg memndu blk kg nie.. pandulah dgn Selamat.. Penat rehat k!! Ingatlah org tersayang..

Cuti sem pon nk abes dah.. bermulah detik saya sebagai pelajar tahun akhir.. May ALLAH bless me! gud luck to all :)

Sunday, August 21, 2011

Cte KoreA korang Layan x? hehe

Salam & hYe..

Sarange Yo!!

Mesti korang penah dgr kan.. Mesti ayat2 nie slalo disebut2 oleh cter2 korea... Kalo x de kisah2 cintakan x sah.. hehe.. ak mula2 layan cte winter sonata.. layan beb.. 2/3 kali repeat.. hehe cedyh sgt..

tp pape pown.. ending best.. sebb hero ngn heroin bersama.. hehe tu first2 la time tu sekolah ag.. balik2 sek pg tu tggu kol 2 cter stat.. hehe

then cte ni la seterusnya..




byk ag sbnrnye.. couple trouble lah, sassy girl, millionare 1st lave dan lain2 x ingt tajuk lah..hehe knp ek suka tgk cte korea.. sb hero dia hensem2 pastu tempat dia cantik2 sgt.. huhu teringin sgt nk g sane.. pastu jalan cerita dia menarik juga lah.. kire mcm x rugi tgk 16 episod.. hehe

then terbaru ak layan cter nie... Spring waltz.

terpisah masa kecik2 dan terpaksa berpura2 jd ank org kaya yg anknye da mati.. tgk lah sendiri kalo cerita x best ler.. hehe ni hero nyer.. tgk citer korea mesti nk tau hero dia kan.. haha


yg atas tu hero utama ler kan.. dlm cter tu dia pendiam sb dia terpaksa.. cian.. huhu.. Pape pon selamat menonton.. hehe..

Friday, August 19, 2011

Gurau Senda Tawa... Dimana Pilhan Korang??

Salam & hye..

Bila korang dalam keadaan tertekan ape yg korang akan buat.. Besenya kalo kita dgr dr org:

1. Nk g bercuti.. relax2 kan kepala serabut
2. Berkurung jer dlm bilik
3. Pe lg Shoping la
4. Bawa keta x tau arah tuju

Ok ak tau bile dalam ape keadaan utk mendapatkan ketenagan bacelah ayt al-quran.. itulah pengubatnya.. so yg diatas adalah kebiasaan mnusia buat, even ak pon.. recite al-quran pon yer juga.. tp dlm sesuatu keadaan kita perlu juga memberi ruang pada diri utk jauh kan diri dalam keadaan tertekan.. Macam ak suka mengambil inisetif utk bercuti, sebbnye bila ak tgk pemandgn barulah ak tenang.. kdg2 rimas tgk keadaan sekeliling disebabbkan kadg2 bile org yg x sepatutnya prihatin tu tetibe jer prihatin kat kita. sb nye nk tau dgn lebih lanjut cerita.. ni golgn mcm nie mmg ak x suka.. wlpn ak suka bercerita tp setakat nk tau story tu x payah lah..

Prihatin tu bertempat yer.. kdg2 rse bersyukur sgt sb sentiasa dikelilingi kwn2 yg sudi berada di sii ketika susah senag.. thanx u all.. hehe.. kalo tgk setiap sem ak msti g jln2.. wlpn dlm msia jer,,tu jer yg mampu wt smntara nie.. tp malaysia cntik ape.. hehe. tp tmpt yg palaing aku suka sbnrnya laut.. lg2 kalo pulau.. kalo bole pasni nk g Sabah plak, kalo berkesempatan la,, maklumlah ngn tesis plak kan.. penh g KK dlu pon da terpikat ni kan laut2 dia yg cntik.. rmi kawan cerita..


Nape laut?
Sbb laut mempunyai 1 keunikan bila ak terpandang mmg terpikat.. rse mcm berada di suatu kawasan yg tenang n x serabut.. x taula np mmg suka sgt laut.. hehe.. kaloble dive dah dive juga.. hehe
selain tu, kalo laut kire affordable utk kita la.. hehe tp 1 kelemhn laut nie.. kalo berjemur rentung ler.. hehe.. best2 laut..


Air terjun?
Best juga.. tp x tahan sb sejuk sgt.. kalo berendam msti x smpi sejam.. bergigil2 kot..Da byk tmpt juga la utk air terjun, gunug pulai, gunung datuk, latar kijang, sg rambai, kat n9 tu ape nth nm nyer.. hehe best juga sebb tmpat2 ni ade keistimewaan nye.. ade bnyi burung2, dok dlm utan.. hehe best :) boleh camping skali bru la adventure..




Panjat Gunug or Bukit?
Walaupon penat, bile smpai puncak pergh best seyh.. gerenti x nyesal.. hehe.. dia punye kepuasan tu mantop.. hehe.. ak suka gak naik gunug sb challenge skit.. jatuh da byk kali lah.. tp syok woo.. lg2 rmi2 ngn member2 berlumba2 nk naik paling cepat.. bile smpi puncak.. SubhanALLAH.. cntik tgk pemandgn dr atas niyh...

Ronda2 di Malaysia.. hehe
Ni pon best juga.. cuti2 tgk tmpt2 menarik, g penang, g kedah, g mlka, g k.Selangor.. bestla. tgk byk tmpt mmg x rugi. sememangnya Malaysia ni kaya dengan tempat yg nk dilawati.. hehe yg penting fulus mesti adelah.. kiki kata nk jalan.. duit x de x bestlah kan..






Sesungguhnya Ciptaan ALLAH tu cantik.. kita menghayati kebesaran ALLAH pon da dapat pahala.. So korang jgn la asik terperuk jer kat kolej tu... kdg2 otak ni perlu kan rehat,, ti da keje korang susah nk dpt peluang mcm nie.. huhu

SELAMAT BERISTIREHAT :)

Thursday, August 18, 2011

Bermula.. al-kisah..jeng...jeng..

Salam & Hye :)


Korang agak2 ape cter nyer nie kan.. detik pertemuan kami. ahaks :p

Once upon a time, hehe.. sebenarnya dah lme da knl slalo jumpa time meeting kat main campus.. tp time tu x de rse pape lg pon..haha masing2 sombong jer time tu.. Profesional konon.. haha pastu bile da berenti jd mtm kolej da x jumpa dah... haha tibalah 1 mase tu ak join 1 kursus Asas Keusahawanan Siswa.. then we meet again, dlm ati eh mcm pnh jumpa mamat nie.. so time tue men2 mata jerla, curi2 tgk. haha spontan x tau npe.. sbb asik wat lawak jer kot kat kursus tu.. haha. time tu x dela ape sgt.. just tgur n ngusik2 bese jer.. then bila bis kursus, beselah add kwn2 yg bru knl.. add si dia juga. haha. pastu dia on9.. pe lagi stat r sesi berkenalan.. haha time tu x rse ag nk feeling lebih2 sb bru pas clash.. waaa cedey ag time tu.. tp ehem2 x putus ase.. sggp tu tguu.. lme r juga.. haha


So, dia byk tlg dgn hal2 kat kdai, bg support sb rse mcm down jer bila byk halangn bile bisnes besela jap untung jap rugi, lag2 bile pki duit sendri rse mcm x berbaloi la an bile x untung.. dia pon byk membantu fizikal dan mental. 1 sifat yg x ak plg suka sb dia tu caring sgt.. wahaha cair beb.. mcm yg sblm nie nyer post "Penasihat cinta pada si Lover" haha.. ok la kitorg pon berkawan2.. 1 hri tu mmg x dpt tahan ati sedey, ajk dia g tgk laut kt PD.. hehe pegi pg tgh ar balik dah, x leh lme2 kat laut ti sunburn..

Mcm2 la dia cba nk amik ati ini.. ahaks.. maklumla ati da keras kononyer x nk becinta lg.. tp bile nmpk keikhlasan dia bru la memberi ruan utk belajar menerimanya.. hehe Bykla bnda2 dia wat tp nk citer segan.. haha. tp alhamdulilah selama ni hub kitor berjalan lancar, hopefully ke akhir hayat.. InsyaALLAh. hehe..


Pada kawan2 jgn tkt utk bercinta.. haha besela kalo bercinta x pnh frust tu x normal.. hehe.. cba menerima sedia seadanya, kalo bole berkenalan btol2, pada yg bercinta pada chatting2 tu make sure btol2 tau.. sabar & doa byk2.. hehe. Perempuan ni satu jer sentiasa nk rase disayangi and dilindungi. kejujuran dan kesetiaan is the 1st thing.. Tapi pape pon kita mengharapkan dari ALLAH agar mendapat yg terbaik utk jodoh kita.. Sekian.. :)

TiTaH BagInDa